marți, 31 mai 2016

Descoperă RISCUL, valoarea lui şi paguba de a-ţi fi frică

Îţi e frică să-ţi asumi fie şi cel mai mic risc, când e vorba de bani. Te temi să nu pierzi? 

Teama de risc este sănătoasă doar atâta vreme cât rămâne sinonimul responsabilităţii. Totuşi, „nu întârzia prea mult în teamă, căci deja vei fi pierdut prea mult”, scriu într-un articol dstinat blogului Burcash.

Citim o mulţime de fraze deştepte despre risc - mai spun eu acolo. Cea mai recentă, pe care am citit-o eu este o minunată clasificare:

„În practica investiţiilor, se lucrează cu 3 (trei, n.r.) clase de risc:  risc scăzut, risc mediu şi risc ridicat”. 

Recunoaşteţi stilul: apa este de două feluri: este udă şi este gheaţă. Dacă o fierbi - te-a aburit deja.
 


De ce se teme un om căruia i se propune cel mai puţin riscant fond mutual, ai căror administratori nu fac decât să plaseze ei înşişi banii în depozitele din mai multe bănci, dar şi în titluri de stat, care ne sunt inaccesibile, nouă persoanelor fizice de rând? Și nu numai, titlurile de stat costă 10.000 de lei bucata şi, ca să se simtă un oarece profit, ar trebui să cumperi măcar o sută.
....
Tu ai putea face aşa ceva? Nu?! Ți-e frică de risc? Ar fi cazul, dacă te-ai apuca să faci, ca amatorul, aşa ceva, singur. Fă măcar altceva: pune-i la treabă pe profesionişti.

Şi nu vrei fonduri mutuale? Te mai temi de fantoma FNI? Și de a lui Barbă  Albastră?  Nu este doar vina ta. Autorităţile financiare încă se mai prefac – şi nu totdeauna frumos, că fac educaţie financiară. Dar nu este mai important ca tu să ai controlul?

De ce te temi, de fapt? Să nu pierzi bani. Da?! Dar asta păţeşti chiar acum...De ce o păţeşti?
 

Ce ai putea face?
Citeşte mai multe în
Burcash. Poate vei asimila ce este bun în proverbul: mai bine să-ţi pară rău că ai făcut ceva, decât să-ţi pară rău că n-ai făcut.
 

Restul este meserie şi psihologie, închei eu  articolul din Burcash.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu