Până în prezent, sute de contribuabili și-au achitat taxele și impozitele datorate ANAF cu ajutorul cardului, potrivit instituției.
”Sistemul de plata prin POS a fost implementat cu succes in toate judetele tarii, inclusiv in Capitala. Astfel, in 221 de Trezorerii din cele 8 regionale ANAF, contribuabilii isi pot achita taxele si impozitele fara a mai fi nevoiti sa vina cu sume in numerar”, se arata in anuntul MFP.
Potrivit institutiei, de la momentul implementarii acestui sistem si pana in prezent, au fost realizate plati prin intermediul cardurilor bancare de aproximativ 1,5 milioane de lei.
In plus, contribuabilii nu suporta niciun cost pentru aceste plati, comisioanele bancare aferente platilor cu cardul fiind suportate de catre stat. Acestea se incadreaza intre 0,24% si 0,4% din suma achitata, in functie de contractele incheiate de fiecare regionala ANAF.
Pe când plata online?
Am aflat de curând că, începând cu data de 1 (întâi) ianuarie 2017, „contribuabilii nu vor mai putea depune la Fisc, pe hârtie, declarațiile care se pot depune și electronicˮ, potrivit lui Dragoș Doroș, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), citat tot de Conso.ro.Ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, declara recent ca si plata online a taxelor si impozitelor va fi generalizata la nivelul intregii tari incepand din luna octombrie 2016. In acest caz se lucreaza, insa, la modalitati similare pentru dovedirea platii, avand in vedere ca in prezent, in cazul in care se plateste o taxa online, platitorul trebuie sa faca mai multe drumuri la ghiseul institutiei beneficiare pentru a dovedi faptul ca a efectuat plata.
In aceste conditii, Ministerul a introdus, intr-un proiect de act normativ, o propunere care vizeaz? extinderea documentelor acceptate ca dovada a platii, pentru persoanele fizice.
Astfel, dovada platii se va putea face online, daca si institutiile care incaseaza respectivele taxe si impozite isi vor dezvolta aplicatii in acest sens.
De asemenea, plata se va putea dovedi prin declaratie pe proprie raspundere la institutia care primeste plata sau, in ultima instanta, printr-un print al dovezi de plata online.
Ministrul Finantelor a explicat ca facilitatea de dovedire a platii online va exista, insa statul nu are parghiile necesare sa determine institutiile sa isi dezvolte aplicatii care sa permita acest lucru, dar mizeaza pe faptul ca acestea vor fi cointeresate in acest sens, pentru a incasa cat mai multi bani de la contribuabili.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu