joi, 15 septembrie 2016

Exercițiu de ÎNȚELEGERE - Rebranding Banca Transilvania

Banca Transilvania (BT), una dintre puținele companii realmente românești de anvergură, și-a schimbat „identitatea de brand”.

Nu ni se spune precis de ce, dar putem bănui.

Ne interesează știrea, pentru că brandul are de a face în primul rând cu un soi de dans ritual prin care o companie (sau „o identitate” nu neapărat corporatistă) vrea să-și atragă și să-și păstreze clienții, sau adepții - după caz.

O întreagă tehnologie de persuasiune prin instrumente simbolice (ne) lucrează în spatele unui brand.

Nu intrăm în teorie acum, dar putem da cu presupusul, așa ca niște consumatori obișnuiți de produse financiare, ce vrea să spună BT odată cu schimbarea brandului.

Priviți cele două logo-uri unul lângă altul. Cel vechi:
și cel nou încăodată:



Literele sunt mai groase, mai puternice în noua versiune, poate că la fel de elegante ca în cea veche. Cel mai important: logo-ul nu mai este monocromatic. Galbenul definitoriu pentru identitatea de brand BT a fost completat cu culorile tricolorului național.

Banca Transilvania vine după câțiva ani glorioși, în care a ieșit din criză mai puternică decât era: atât de puternică încât a reușit să achiziționeze fără probleme o altă bancă, străină, cu probleme. Tricolorul își are sensul în brand, nu doar pentru că acționarii sunt români în majoritatea (puterii) lor.

Comunicatul BT confirmă:

* Noua identitate de brand este „asociată sugestiv cu România, (cu ideea de...) modernitate, reputație şi energie”.
„* Sigla băncii a fost redesenată, iar paleta cromatică este mai bogată: galben, roşu şi albastru
* Banca a păstrat în cadrul identității de brand elementele care i-au adus până acum vizibilitate, favorabilitate şi simpatie”.

Este  prima oară când aud cuvântul „favorabilitate”, dar mă rog, înțeleg ce vor să spună acești oameni.  (O fi vreun termen de jargon din branding, de obicei o traducere barbară din engleză - nu contează)

Ce mai aflăm? Este interesantă povestea asta cu rebranduirea. Mă rog, rebrandingul.



„Rebrandingul a cuprins mai multe etape: audit, redesenarea identității vizuale, trasarea strategiei de brand şi de comunicare, respectiv implementarea, etapă care este în derulare atât la nivelul băncii, cât şi al companiilor Grupului Financiar Banca Transilvania”, spune comunicatul.

Și, pe larg:

Noua identitate (de brand) a Băncii Transilvania, care trebuie să spună ceva esențial despre identitatea afacerii,  „exprimă ideea de România, modernitate, respect şi energie, valori cu care BT se identifică. Este al doilea rebranding din istoria băncii, după cel din 2003: sigla a fost redesenată, iar paleta cromatică - galben, roşu şi albastru – reprezintă noul limbaj vizual al Băncii Transilvania.

BT a păstrat în cadrul identității de brand elementele care i-au adus şi până acum vizibilitate, favorabilitate şi simpatie, dar care sunt şi uşor de recunoscut: scutul – ca element grafic al siglei, galbenul BT, respectiv Zânul, personaj care oferă comunicării băncii unicitate şi un mod prietenos de a transmite informații”.

Iartată-mi fie vederea, dar nu observ Zânul, și parcă e mai bine - vorbim altădată de ce.

Banca Transilvania rămâne, ca poziționare, Banca Oamenilor Întreprinzători: Un antreprenor din trei, care încep o afacere, aleg BT.

„Banca Transilvania se află acum într-o nouă etapă de dezvoltare şi de maturizare, iar noul concept de brand reflectă foarte bine ceea ce suntem: bancă românească şi campion local, care susține cu respect, pasiune şi idei noi spiritul antreprenorial românesc şi vise care se transformă în realizări” - declară Horia Ciorcilă, preşedintele consiliului de administrație al Băncii Transilvania.

Ne-am lămurit.
Câți nu vor fi vânând această bancă....

Proiectul de rebranding a fost realizat împreună cu Brandient, companie românească dedicată consultanței în strategie şi design de brand.

Și să mai reluăm din comunicat:

„Povestea brandului Banca Transilvania a început acum 22 de ani, în Cluj-Napoca, cu o echipă formată din 13 persoane. Acum, BT este una dintre cele mai mari bănci din România, cu activitate organizată pe trei linii de afaceri: Corporate, IMM şi Retail. Banca Transilvania înseamnă, în primul rând, oameni: peste 7.300 de persoane în echipă şi peste 2,2 milioane de clienți. Media de vârstă a angajaților este de 34 de ani, iar pentru aproximativ 1.600 dintre aceştia, BT este primul loc de muncă.

Arhitectura de brand BT cuprinde peste 20 de sub-branduri: al companiilor Grupului Financiar Banca Transilvania, branduri de produse şi servicii, fundații, competiții sportive, cafenea bancară şi pentru evenimente de shopping bancar. Banca Transilvania se află în Top 100 cele mai puternice branduri româneşti 2016, pe poziția 22, în urcare cu 20 de locuri față de anul trecut. Clasamentul a fost publicat în septembrie a.c. de  revista BIZ.

Top managementul BT este încrezător că rezultatele financiare foarte bune înregistrate de Banca Transilvania ani la rând au pregătit terenul pentru noi abordări şi proiecte de succes la nivelul întregului Grup Financiar, sub semnul noii identități vizuale”.


Un comentariu:

  1. Din perspectiva mea de designer industrial, noul logo nu arata la fel de bine, si-a pierdut eleganta. Nu inteleg de ce au simtit nevoia sa mai puna si tricolorul cand deja numele e Transilvania. E ca si cum ai numere de RO la masina dar ti sa mai pui si o gramada de stickere pe ea cu steagul, fulare tricolore. Probabil ca se incearca atragerea unui nou segment de piata, mai putin avizat si care nu vede foarte clar. Presupun si eu. Sa vedem cum va arata pe cladirile dintr-un centru si asa aglomerat de reclame, culori, cruci verzi de farmacii etc.

    RăspundețiȘtergere