luni, 7 noiembrie 2016

Pușculița, dragostea mea

Problema ta fundamentală este pușculița.

Ce faci cu ea? Când o onorezi cu o monedă, două, o sută?

Te-ai prins că soluția cea mai bună pentru deșteptarea banilor tăi este fondul mutual, ori chiar portofoliul de fonduri mutuale.

Vrei ca banii tăi să promoveze din liga mărunțiș (change) în liga bani deștepți (smart money), cu ajutorul meseriașilor care administrează economiile tale în fondurile mutuale.

Te-ai bucurat că ai de ales între mai multe fonduri, de diferite tipuri, care presupune o investiţie de circa 10 lei pentru un titlu de fond mutual.

Poți să dai ordin de cumpărare a unui singur titlu, dar parcă nu este tocmai confortabil -  doar pentru un singur titlu. Ba chiar comisioanele bancare de transfer pot fi mai costisitoare.

Să strângi mai mulți bani în „pușculiță“ ca să cumperi mai multe titluri odată? Asta poate fi o idee.

Dă, totuși, ordin pentru achiziția unui singur titlu de fond mutual, de 10, 20, 30 de lei, dacă nu ai încredere în tine că nu cheltuiești banii ăștia până când se strâng alți 10, 20, 30 de lei.

Dar dacă poți să nu spargi pușculița pentru doar 10, 20, 30 de lei, lasă-i să se strângă. Propune-ți un reper, să se strângă până la 100, 200, 300 de lei și atunci vei avea mai multe opțiuni la dispoziție, inclusiv fondurile denominate în  valută.

Problema ta fundamentală este pușculița. Învață s-o folosești în funcție de tine, de felul tău de a fi, dar cu o singură restricție: nu scoate bani din pușculiță decât pentru fonduri. Pentru restul cheltuielilor  serioase– folosește fondurile.

Ai de ales fonduri monetare pe termen foarte scurt și scurt – pentru cheltuielile imediate, a căror importanță depășește, totuși, bugetul lunar. Aceste fonduri pot scoate din depozitele bancare profituri pe care nu le-ai putea niciodată tu singur.

Ai de ales fonduri de obligațiuni pentru marile cheltuieli de peste doi- trei ani.Ele investesc minim 80% din active în titluri de stat la care nici nu ai visa să ai acces și nici în alte instrumente cu venit fix. Iar dacă te temi de acțiunile de la bursă – perfect:  au expunere zero pe actiuni, pe fonduri de actiuni și pe instrumente derivate de la acțiuni.

Ai de ales fonduri diversificate (multi - active), care concentrează în patru sub categorii patru toleranțe la risc diferite. Meseriașii care le administrează  investesc într-un amestec de instrumente,  ale căror proporții diferă în portofoliile lor.

Fondurile diversificate defensive nu au decât maxim 35% din avere în acțiuni și alte instrumente cu venit variabil.

Fondurile diversificate echilibrate  se pot duce până la 65% din avere în acțiuni și altele asemenea.

Fondurile diversificate agresive  au minim 65% din avere în acțiuni și altele de acest tip. Și, în fine,

Fondurile diversificate flexibile pot investi în orice în proporții de la 0% la 100%. Asta da flexibilitate.

Desigur, mai ai la dispoziție și fondurile de acțiuni, care nu pot plasa mai puțin de 85% din avere în acțiuni și alte tipuri de fonduri despre care vom tot vorbi.

Merita să ne aducem aminte despre toate acestea, ca să vedem la câte poate folosi o pușculiță.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu