luni, 7 noiembrie 2016

Cele mai mari creșteri de salariu net sunt în petrol şi gaze. Salariul mediu net a urcat la 2.094 lei

Salariul mediu net a ajuns în septembrie la 2,094 lei, în creştere cu 0,9% faţă de luna precedentă. Cele mai mari câştiguri salariale sunt înregistrate în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (5.737 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.265 lei).

Față de septembrie 2015, salariul mediu net a crescut cu 14,2%, iar indicele câştigului salarial real a fost de 114,9%.

Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, cu 20,6% şi în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, cu 11,2%.

Creşterile s-au datorat primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite, pentru „Ziua petrolistului”), drepturilor în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri, dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte).

Pe locurile următoare s-au situat veniturile din activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea produselor din tutun, activităţi de editare, fabricarea băuturilor (între 4,5% şi 7,0%), precum şi din activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), cercetare-dezvoltare, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, alte activităţi industriale, tăbăcirea şi finisarea pieilor (între 2,0% şi 4,5%).

Indicele câştigului salarial real a fost de 159,9% în septembrie 2016 faţă de luna precedentă faţă de luna octombrie 1990, cu 1,5 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna august 2016.

Salariul mediu net a fost mai mare în septembrie faţă de august în majoritatea activităţilor din sectorul economic.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu