joi, 14 martie 2019

JOCURI VALUTARE: Cursul euro - la 8 sutimi de ban de recordul istoric. Evoluția pieței sugerează intervenția decisă a BNR



Media calculată de Banca Națională, de 4,7640 lei / euro, s-a apropiat, joi, la 8 sutimi de ban de recordul istoric de slăbiciune a monedei naționale.

Evoluția mediei de referință a BNR arată că presiunile de apreciere a euro sunt plafonate de vânzări de monedă unică.

Și, pentru a treia oară de la începutul anului, vânzările de euro sunt suficient de masive ca să 
tempereze avântul speculativ.

Căci doar naivii sau ipocriții se mai îndoiesc (sincer, respectiv nu) că leul a devenit o țintă speculativă. Unii ar zice chiar sitting duck - o rață numai bună de împușcat.

Evoluția pieței interbancare sugerează limpede că joi, odată cu revenirea la lucru în România, cursul a scăzut de la mai mult de 4,77 lei/ euro, spre media anunțată de BNR.

Iată ce spune site-ul Reuters, pe al cărui grafic se vede clar ora la care s-au declanșat vânzările de euro şi cum cursul a scăzut.



Să nu spuneți că 6, 7, 8 dimineața era cam devreme.

Însuși guvernatorul Mugur Isărescu a povestit într-o conferință cum l-au trezit din somn într-o noapte cei care fac de permanență la BNR și care sesizau un atac speculativ.

„Nici nu puteam face mare lucru, pentru că la noi nu începuse ziua bancară”, mărturisea Mugur Isărescu. BNR intervine pe piață, de obicei, printr-o bancă din România.

Se va fi găsit, totuși, o soluție și atunci, dacă pericolul era mare. Dealerii români nu sunt mai puțin feroce decât cei străini.

Graficul  Bloomberg spune că s-a găsit soluția și joi, la 6 dimineața:



Cine să fi vândut așa de masiv euro, ca să se coboare cursul?!


Vă puteți face singuri metrul de autostradă. On-line, iată cum:...



... ceea ce se cheamă „realitatea augmentată” ne ajută la cele mai fanteziste visuri: să facem autostrăzi, de pildă.

Detaliile în

#șîeu Românii au construit 5 km de autostradă într-o zi. În realitate augmentată


... dacă nu ați comis-o deja...
Succes.

miercuri, 13 martie 2019

Euro testează un nou record istoric în lei / Ce să facem, ca să salvăm valoarea banilor noştri acum: MOD DE ÎNTREBUINȚARE a DEZASTRULUI provocat de politicile guvernamentale


Cursul mediu calculat la Banca Naţională a crescut, miercuri, până la 4,7632 lei/euro, testând rezistenţa maximului istoric de 4,7648 lei, înregistrat pe 25 ianuarie.

Noua presiune de depreciere are legătură cu aşteptarea retuşurilor la „ordonanţa lăcomiei” (OUG 114).

Retușurile au fost promise până vineri de ministrul Orlando Teodorovici (de Finanțe), inclusiv evaluatorilor agenţiei de rating Standard & Poor’s.

Dacă, apoi, S&P schimbă perspectiva României din „stabilă” în „negativă”, va urma retrogradarea retingului la categoria „junk” (gunoi - sau „nerecomandabilă investițiilor”, în termeni eleganți).

Astfel  s-ar consacra oficial prăbușirea finanțelor publice românești, printr-un mecanism de explicat separat.

Testul de azi de pe piața valutară confirmă tendința analiștilor care văd cursul spre 4,80 la sfârșitul anului.

Ia uitați cum încearcă euro să spargă rezistența recordului istoric:



ACUM - avem nişte bani, mulţi - puţini, de apărat de dezastrul deja indus de niște politici guvernamentale dezastruoase.


marți, 5 martie 2019

În cuvinTe mai simple: Despre IPOCRIZIA Guvernului grijuliu pentru dobânzile pe care le plătim şi pentru pensiile noastre „de mai an”


Am povestit despre:

Cum se vede ipocrizia „ordonanței lăcomiei” în foamea de bani a guvernului,


dar fiul meu mi-a reproşat că nu se vede clar legătura. 

Voi repovesti în cuvinte mai simple. Voi repeta explicația dată fiului meu mai jos.

Până atunci, mai trebuie să spun şi de ce a cerut Guvernul administratorilor fondurilor de pensii din Pilounl 2 majorări de capitaluri sociale aberant de mari, prin aceeaşi OUG 114.

Aceeaşi IPOCRIZIE cu altă pălărie.

luni, 4 martie 2019

CUM CITEȘTI robor sau mfp? Cum se vede ipocrizia „ordonanței lăcomiei” în foamea de bani a guvernului

Ipocrizia cu care a fost justificată OUG 114 se vede de la o poștă dacă știi unde s-o cauți.

S-au lăudat că leagă taxa bancară de ROBOR nu ca să ia bani la buget, ci pentru că nu puteau ei să doarmă de grija dobânzilor pe care le plătim la creditele noastre.

Și atunci, le-au tras-o băncilor cu taxa: ori scădeți dobânzile, ori cu cât sunt mai mari acestea, cu atât taxa e mai mare.

Ia uitați, însă, care era secretul gândirii lor găunoase.


vineri, 1 martie 2019

De ce vor să aducă aurul din Banca Angliei... în peştera dâmbovițeană? Dedesubturile unei DIVERSIUNI


Ascunzişuri insalubre sau doar populismul inept sunt resorturile cele mai probabile  ale proiectului Dragnea- Șerban Nicolae & Co, de a obliga Banca Naţională să aducă rezerva de aur a Românei, cea  depozitată în Banca Angliei, în vreun depozit improvizat, poate, în Peşterea Urşilor.

Sau mai bine în peștera apucătUrilor și apucătOrilor capitalei de Dâmbovița.

Este, cel mai probabil - o DIVERSIUNE, dar sigur este încă o subminare a încrederii populare în Banca Naţională a României şi, eventual, o tentativă de scoatere a aurului din administrarea BNR.

Ca şi: încă o mutare în campania de înlocuire a acelora din conducerea BNR care nu le fac pe plac, potrivit experților pe care i-am consultat.

La ce le trebuie aurul în ţară? 


Ca să-l vândă şi să acopere deficitul bugetar mult mai mare decât au neobrăzarea să-l măsluiască?

Ca să-l pună garanţie la cine ştie ce credite, pe care să le facă un fond năzdrăvan, pe care au neobrăzarea să-l denumească suveran?

Ia să vedem...