Mulţi băieți și fete isteți / inteligente, de meserie, spun că românii o vor duce tot mai bine și vor cere tot mai mult serviciile medicale private.
Oferta publică de acțiuni ale cunoscutei rețele de îngrijirea sănătății Medlife ne pune problema: cum să profităm de eveniment, ca să ne înmulțim mai bine banii?
Orice potențial cumpărător are acces la ofertă. Te duci la ghișeele Raiffeisen Bank sau la oricare din casele de brokeraj la bursă, care fac parte din consorțiul care primește ordine de subscriere și, dacă o faci până luni inclusiv, beneficiezi și de un discount de 5% din prețul de vânzare, care va fi stabilit la final.
DESCARCĂ de AICI prospectul ofertei Medlife
Îți trebuie minim 3.500 de lei, ca să cumperi minimul de 100 de acțiuni la prețul de subscriere de 35 de lei pe acțiune. Prețul final de vânzare ar putea fi chiar mai mic, în funcție de mărimea cererii și de prețurile licitate de marii investitori instituționali.
Dacă vrei mai multe acțiuni ți se garantează alocarea a cel mult 200, în funcție de cerere și dacă cererea va depăși oferta. Adică ai putea bloca cel puțin 7.000 de lei în această ofertă.
Urmează să păstrezi acțiunile până când prețul lor la Bursa de Valori București (BVB) va crește cât îți va conveni de mult peste prețul la care le-ai cumpărat.
Într-un an, sau doi, sau cine ştie când - oricum tu nu eşti speculator.
Sau...
SAU?...
Ai putea cumpăra acum, titlurile unui fond de investiţii mutual care este susceptibil să participe la oferta publică lansată miercuri 7 decembrie.
Și cam toate fondurile mutuale de acțiuni și ca și multe dintre cele cu expunere pe acțiuni vor licita, căci nu se întâlnesc des cu o ofertă pe piața autohtonă.
Spre deosebire de tine, care trebuie să dai ordinul de cumpărare la preţul maxim al ofertei de 35 de lei / acţiune, un fond mutual are posibilitatea şi forţa de a participa la ofertă licitând preţul pe care îl consideră corect pentru valoarea companiei, după ce i-a analizat PROFESIONIST performanţa şi perspectivele.
Când va plasa un ordin de cumpărare pentru multe zeci sau sute de mii de acţiuni Medlife, administratorii fondului mutual o vor face la un anumit preţ, astfel încât să rămână loc şi pentru eventuala creştere la Bursă, deci pentru profit.
Nu este interesantă şi parcă este mai atractivă varianta asta, cel puţin pentru neprofesionişti ca noi?
Am profita indirect de oferta Medlife şi, prin ordinul fondului tău mutual, de creștrea valorii plasamentului în acțiunile Medlife.
Altfel spus, fondul tău mutual va participa la formarea preţului final de vânzare. Eu nu pot să licitez astfel şi nici tu şi nici eu nu avem instrumentele de a afla care ar fi preţul corect de licitaţie.
Acuma, deja profesioniștii decid, în cadrul echipelor lor, cam care ar fi prețul cel mai avantajos de subscris la ofertă.
Sigur că una este să profiți direct de eventuala scumpire a acțiunilor Medlife la Bursă, ulterioară achiziției tale prin oferta de acum.
Și alta să profiți printr-un fond mutual, în care profitul din aprecierea acțiunilor se diluează, proporțional cu dimensiunea pachetului Medlife în portofoliul integral al fondului.
Mărimea profitului este, până la urmă, tot o chestiune de risc asumat cu responsabilitate în funcţie de propria toleranţă a investitorului şi de cunoştinţele acestuia. Dacă ai competenţa să cumperi direct de la Bursă, participând la o ofertă publică, sau ulterior după listare - cu atât mai bine. Dar ai cu adevărat această competenţă?
Răspunde-ţi la rece: Eşti în stare să faci? Ce şi în ce măsură?
Iar dacă nu ai competența necesară intrării la Bursă, consultă oferta de fonduri la Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România.
Dacă nu era acea limită minimă de 100 de acţiuni participam şi eu la subscriere. Aşa aştept să văd dacă reuşeşte listarea şi cumpăr "de la piaţă" săptămâna viitoare. Sper ca la listările ce se anunţă anul viitor să nu mai existe acest prag minim.
RăspundețiȘtergere