luni, 10 octombrie 2016

Ce-i învățați pe copiii voștri despre bani? Luați aminte la câștigătorii de azi ai premiului Nobel pentru economie

Oricât de răbdători și de calmi am fi cu copiii noștri, atunci când ne cer cu înverșunare câte ceva, o jucărie sau o înghețată, să recunoaștem că ni se suie sângele la cap, câteodată. Și se mai și întâmplă să le spunem: n-am bani, fie că mințim, fie că nu.

Unii copiii bat din picioare, alți zbiară și totuși, ați văzut, în final, cât de rațional se raportează copiii la bani, chiar fără să înțeleagă  ce sunt?

Cum să nu înțeleagă!?

Dacă le dați bani să-și cumpere jucăria, poate că nu mai așteaptă restul, dar până și asta înseamnă că au înțeles funcția banilor: mijloc de a satisface dorințele (au obținut ce voiau, restul - e treabă de contabil! :) ). Nu tratează banii ca pe o magie.

Și cam aici se oprește educația financiară a majorității copiilor noștri. Unii nici nu ajung la celebrul T (venituri / cheltuieli; intrări / ieșiri) la care poate nici voi ca părinți nu ați ajuns, sau nu ați stăruit.

Și ar trebui să ajungeti foarte departe, căci copiii au intuiția creșterii banilor, a cultivării banilor, a economisirii în primul rând.

Ei bine,  cu creșterea banilor s-au ocupat și laureații premiului Nobel pentru economie, care vor fi anunțați după amiază. Ce am putea afla de la ei?

Câştigătorul din acest an ar urma să fie anunţat la ora 11:45 GMT la Stockholm.




Premiul Nobel pentru Economie ar putea să îi recompenseze pe specialiştii în creştere economică, cum este economistul şef al Băncii Mondiale, Paul Romer, sau pe cei care analizează piaţa muncii, transmite AFP, citată de Agerpres.

Colegii de la Agerpres ne mai amintesc că Premiul Nobel pentru Economie a fost instituit în anul 1968 de către Banca Centrală a Suediei şi a fost decernat pentru prima dată în 1969. Premiul este finanţat de Banca Centrala a Suediei, spre deosebire de celelalte premii, care sunt finanţate de Fundaţia Nobel.

Apropo de T-ul venituri / chletuieli, anul trecut Nobelul pentru economie a fost câștigat  pentru analiza sa asupra consumului, sărăciei şi bunăstării (americano-britanicul Angus Deaton – ar trebui să citim mai mult despre băieții ăștia).

Favoriții


În acest an, Paul Romer este favoritul presei suedeze și a fost prezentat, din greşeală, de Universitatea sa drept laureat al premiul într-o invitaţie la o conferinţă de presă prevăzută a avea loc luni, invitaţie care între timp a fost retrasă.

Alţi favoriţi la câştigarea premiului Nobel pentru Economie sunt americanii William Baumol, 94 de ani, specialist în analiza pieţei muncii şi Jagdish Bhagwati, autor al unor studii cu privire la teoria schimbului. Ultimul, născut din India în 1934, a jucat un rol capital în a împiedica protecţionismul, consideră unul din oştii săi elevi, Paul Krugman, la rândul său câştigătorul premiului Nobel pentru Economie în 2008, scrie Agerpres.

Premianții


Din cei 76 de laureaţi ai premiului Nobel pentru Economie, 55 au naţionalitate americană. Dacă în acest an comitetul Nobel va decide să premieze un cercetător de altă naţionalitate, alegerea sa ar putea să îl vizeze pe francezul Olivier Blanchard, 67 de ani, specialist în piaţa muncii care a părăsit în 2015 postul de economist şef al Fondului Monetar Internaţional, sau suedezul Lars E.O. Svensson, 68 de ani, pentru studiile sale cu privire la politica monetară.

În ceea ce priveşte femeile, doar una singură, Elinor Ostrom în 2009, a fost recompensată cu premiul Nobel pentru Economie. Dacă va dori să desemneze o a doua, juriul ar putea să o aibă în vedere pe franco-americana Esther Duflo, 43 de ani, crede economistul suedez Micael Dahlén, întrebat de cotidianul Svenska Dagbladet. "A venit timpul ca o femeie să obţină premiul, ca cineva care este sub vârsta de pensionare să obţină această recompensă deoarece cercetările sale constituie un progres în cunoaşterea legăturilor dintre sărăcie şi economie", a explicat Micael Dahlén.

În mod tradiţional, câştigătorii premiului Nobel sunt recompensaţi cu un premiu de opt milioane de coroane suedeze (aproximativ 828.000 de euro), iar premiile sunt acordate la Stockholm, în data de 10 decembrie, data comemorării fondatorului premiilor Nobel, industriaşul şi filantropul suedez Alfred Nobel (1833-1896).

Excepţia o constituie premiul Nobel pentru Pace care este atribuit tot în data de 10 decembrie, dar la Oslo.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu