înainte de Paşte,
pentru al doilea an consecutiv,
în lunile martie și februarie,
s-au scos mai mulţi bani decât au intrat
în fondurile mutuale.
Adică subscrierile nete au fost negative.
Este o disciplină de #banidestepti în ţărişoara asta, de te sperii: salariile bugetarilor au crescut şi au încurajat consumul, în loc să crească şi banii puşi deoparte,
„O mare parte din banii scoşi se duc pe consum. Apetitul pentru consum a fost stimulat prin creşterile salariale şi reducerea taxelor....
„Şi, tot cheltuind, deodată omu' se trezeşte că nu-i ajung banii ca să-și satisfacă apetitul satisfacerea apetitului, iar tentaţia de a intra în investiţii devine irezistibilă pentru mulţi, în ciuda regulilor elementare de plasament, care recomandă anumite maturităţi pentru investiţii”, îmi spune directorul de vânzări al uneia dintre cele mai mari societăţi de administrare a investiţiilor.
Investițiile financiare se fac pe anumite termene, în funcție de destinația banilor care urmează să fie câștigați și de toleranța la risc. Am scris asta de atâtea ori și în Cum Să Faci Un Leu și în CursDeGuvernare.ro.
Cifrele sunt nemiloase, ziceam. Uite aici mai multe detalii:
Pagube colaterale: Stimularea consumului antrenează și descurajarea investițiilor personale. Subscrieri nete negative în fondurile mutuale
Extrag din acest articol:
Sumele plasate de investitori în luna martie 2017, în fondurile mutuale românești, au fost cu 97 de milioane de lei (21,3 mil. euro) mai mici decât cele retrase.
Reculul survine după ce, în februarie, ieşirile nete negative s-au cifrat la 56 milioane de lei (12,4 mil. euro), potrivit datelor Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF).
Ieșirile mai mari decât intrările au de a face cu apetitul pentru consum, mai mare decât cel pentru investiții, în ciuda regulilor elementare de plasament.
Disciplina de Sărbători
Ieșirile nete de bani din fondurile mutuale au de a face și cu sezoanele de sărbători.
Creșterile salariale și prin reducerea TVA au încurajat consumul și înaintea sărbătorilor de iarnă din 2016.
Lunile noiembrie şi decembrie 2016 au înregistrat ieșiri nete negative semnificative, de 194,6 milioane de lei (43,1 mil. euro) şi de 153,7 milioane de lei (34,1 mil. euro) în noiembrie.
Totodată, începutul anului 2017 repetă debutul anului trecut.
În martie 2016 subscrierile nete negative s-au ridicat la 160 milioane de lei (35,8 mil. euro), după ce, în luna februarie 2016, ieşirile nete fuseseră de 61,6 milioane de lei (13,7 mil. euro). Acest comportament s-a prelungit şi în aprilie 2016, când ieşirile nete au fost de 17,7 milioane de lei (4 mil.euro.).
Tendinţe contradictorii
Există și jumătatea, sau măcar sfertul plin al paharului.
Tendinţa folosirii pentru consumul curent a banilor strânşi în fondurile de investiţii , preponderentă pe piaţă în lunile premergătoare sărbătorilor, contrastează cu tendinţa de adaptare a plasamentelor în anumite fonduri, în funcţie de condiţiile de piaţă.
O parte din retrageri s-a reorientat, în ultimele două luni, dinspre fondurile de obligaţiuni, care au randamente mai mici în anii din urmă, spre fondurile diversificate, care au expunere pe acţiunile cotate la bursă şi au randamente mai mari.
„Este începutul unui proces de maturizare a investitorilor români, care doresc randamente mai mari și nu doar se feresc de riscul de piață, ci se îndreaptă spre termenele mai lungi, adică acolo unde plasamentele în acțiuni își arată superioritatea”, mi-a spus declarat Dragoş Neacşu, preşedintele executiv al Erste Asset Management România (EAM).
Sigur că am scris asta în CursDeGuvernare.ro.
EAM are cea mai mare cotă de piață pe segmentul fondurilor mutuale (32,4%),având sub administrare active de aproape 7,9 miliarde de lei, pentru aproape 114.000 de investitori.
În ciuda subscrierilor nete negative, primul trimestru din 2017 a fost pentru EAM „cel mai bun din 2009 încoace”, din punctul de vedere al echilibrării structurii subscrierilor între fondurile cu plasamente în instrumente cu venit fix și cele cu expunere pe acțiuni, potrivit oficialului citat.
Mai mult, investitorii noi, cu potențial mai mare de ordinul sutelor de mii de lei, fac de la bun început plasamente în mai multe fonduri de tipuri diferite.
Vedeți vă rog mai mult în articolul scris CursDeGuvernare.ro, de unde îmi iau și eu salariul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu