joi, 27 octombrie 2016

Consiliul Concurenţei a avizat plafonarea tarifelor RCA

Consiliul Concurenţei a avizat proiectul de Hotărâre de Guvern care prevede plafonarea tarifelor RCA pentru o perioadă de şase luni, pentru a ajuta piaţa să se stabilizeze, a declarat, joi, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, citat de Agerpres.

„Avem o nouă legislaţie aprobată prin ordonanţă de urgenţă, care este aflată în dezbatere în Parlament şi care preia unele recomandări ale noastre. Cred că este o legislaţie bună. Mai sunt o serie de recomandări care vor fi preluate de ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară - n.r.) în legislaţia secundară sau vor fi introduse în lege pe parcursul parlamentar al ordonanţei”, a arătat Chiriţoiu.

luni, 24 octombrie 2016

Curs de Antreprenoriat şi Inovare de la ASE, ținut de Pricewaterhouse Coopers și D&B David şi Baias

Consultanţi din cadrul Pricewaterhouse Coopers (PwC) România şi ai firmei de avocatură corespondente D&B David şi Baias vor susţine cursul de Antreprenoriat şi Inovare din cadrul Programului de masterat în Managementul Afacerilor Internaţionale, derulat la Academia de Studii Economice din Bucureşti, Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale, începând cu anul universitar 2016-2017, potrivit unui comunicat preluat de AGERPRES.

Cursul va cuprinde prelegeri pe teme legate de antreprenoriat şi de afacerile de familie, subiecte financiare, fiscale, juridice, de management, resurse umane, guvernanţă corporativă şi etică în afaceri, marketing şi branding.

Dincolo de cunoştinţele teoretice, cei 70 de studenţi masteranzi vor avea acces şi la o serie de studii de caz inspirate din experienţa practică a consultanţilor PwC.

miercuri, 19 octombrie 2016

GOSPODĂRIA de BANI – Economisești în ritmul care ți se potrivește. Și-ți trimiți banii să se cultive

#banidestepti, #gospodariadebani

De îndată ce vacanța de vară a luat sfârșit, peste 320.000 de români isteți și-au reluat ritmul de economisire și investiție care li se potrivește.

Vestea este liniștitoare pentru cei care se grăbiseră să vadă, în unele luni din acest an, semnele apocalipsei financiare în scăderea subscrierilor nete în fondurile mutuale până în domeniul negativ.

Ei bine, nu vine apocalipsa.

Dar ce înseamnă asta – subscrieri nete? Și ce au de a face cu un anume ritm de economisire și investiție?

Să vedem.

luni, 10 octombrie 2016

Ce-i învățați pe copiii voștri despre bani? Luați aminte la câștigătorii de azi ai premiului Nobel pentru economie

Oricât de răbdători și de calmi am fi cu copiii noștri, atunci când ne cer cu înverșunare câte ceva, o jucărie sau o înghețată, să recunoaștem că ni se suie sângele la cap, câteodată. Și se mai și întâmplă să le spunem: n-am bani, fie că mințim, fie că nu.

Unii copiii bat din picioare, alți zbiară și totuși, ați văzut, în final, cât de rațional se raportează copiii la bani, chiar fără să înțeleagă  ce sunt?

Cum să nu înțeleagă!?

Dacă le dați bani să-și cumpere jucăria, poate că nu mai așteaptă restul, dar până și asta înseamnă că au înțeles funcția banilor: mijloc de a satisface dorințele (au obținut ce voiau, restul - e treabă de contabil! :) ). Nu tratează banii ca pe o magie.

Și cam aici se oprește educația financiară a majorității copiilor noștri. Unii nici nu ajung la celebrul T (venituri / cheltuieli; intrări / ieșiri) la care poate nici voi ca părinți nu ați ajuns, sau nu ați stăruit.

Și ar trebui să ajungeti foarte departe, căci copiii au intuiția creșterii banilor, a cultivării banilor, a economisirii în primul rând.

Ei bine,  cu creșterea banilor s-au ocupat și laureații premiului Nobel pentru economie, care vor fi anunțați după amiază. Ce am putea afla de la ei?

Câştigătorul din acest an ar urma să fie anunţat la ora 11:45 GMT la Stockholm.


luni, 3 octombrie 2016

Băncile vor cerceta dacă-ți plătești impozitele, când le vei cere bani. Peste trei luni începe aplicarea unui regulament nou al BNR


FOTO: laurentiumihai.ro
Cam peste trei luni, banca nu îți va mai da creditul solicitat, dacă ai un venit mai mare cu 20%, în momentul cererii față de media anului anterior.

Mai mult, veniturile trebuie demonstrate cu documente care certifică declararea acestora la fisc sau cu documente care atestă încasarea în conturi deschise la banca respectivă.

Acestea sunt doar două dintre prevederile unui regulament de schimbare a modului de calcul al gradului de îndatorare a clienților, aprobat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), citat de FinZoom.

Regulamentul transpune o serie de acte europene, a fost publicat în Monitorul Oficial și trebuie aplicat de bănci în 90 de zile.

Se modifică și criteriile de evaluare a capacității de rambursare a creditelor, așa cum ați dedus deja.