BNR a făcut un sondaj din care reiese că pe 81% dintre firmele - clienți potențiali ai băncilor nu arată interes să ia credite.
Anterior tot BNR spusese că jumătate dintre firme nu pot lua credite pentru că au deja datorii mai mari decât pot duce.
Şi tot BNR acuză băncile că nu au viziune.
Unde este adevărul?
Descriu cercul vicios în CursDeGuvernare.ro:
Cercul (sub)dezvoltării / Firmele: Banii băncilor – prea scumpi, se îndatorează la patroni şi devin nebancabile. BNR: Băncile n-au viziune
Un cerc vicios se închide astfel:
Majoritatea companiilor românești au ajuns la / sau au depășit limita capacității de îndatorare, cel puțin după normele de creditare actuale.
Patronii multora dintre acestea preferă să le împrumute, în loc să le capitalizeze și, astfel, firmele devin și mai puțin „bancabile”, cu concursul unor lacune legislative îngăduitoare.
Mai departe, firmele plătesc cu întârziere facturile, ceea ce le scade reputația pe piață și, din nou, se vor împrumuta tot mai greu, până vor dispărea.
Nu însă și toți patronii lor, care vor relua ciclul, cu ceea ce au recuperat din împrumuturile pe care le-au acordat propriilor firme.
Mai există, însă un alt cerc vicios:
Tot BNR a sesizat și faptul că băncile preferă să câștige din diferențele mari dintre dobânda la credite și dobânda la depozite, mai degrabă decât din volumul creditelor.
BNR a mai acuzat băncile şi de „lipsa unei viziuni pe termen mediu privind evoluția unei piețe care, în absența unui suflu nou al creditării pentru firme, va continua să se restrângă”.
Banca Națională nu spune, însă, nicăieri, care dintre propriile viziuni inovatoare nu au avut efect în comportamentul vizionar al băncilor.
Totul în CursDeGuvernare.ro.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu