miercuri, 22 februarie 2017

Administratori de #banidestepti,... răspundeți la întrebările omului!

Am primit următorul comentariu de la un investitor prins în saga #banidestepti, la articolul:

Topurile câștigurilor din liga #banidestepti. Cât ești dispus să pierzi, doar ca să-ți protejezi comoditatea?


Îi mulțumesc pentru încredere.

Îi voi răspunde, dar de ce nu îi răspund mai întâi  chiar administratorii fondurilor mutuale în care omul a avut încredere?!

Iată:

„Anonim 21 februarie 2017, 22:01
Buna ziua,

Am cumparat de la Carpatica Global unitati de fond in data de 17.02.2017 si au aparut in extras cu VUAN =21.2360 lei din ziua de luni , când de fapt eu le-am achizitionat vineri cand VUAN = 21.16 lei , pentru ca in weekend nu s-au mai efectuat tranzactii si valoarea se considera cea de la închiderea zilei de tranzactionare.

De ce nu s-a inregistrat valoarea mai mica?

Mereu când cumpar, desi in zilele anterioare VUAN este in scadere,in extrase apar valori mai mari desi comisioanele sunt incluse in valoarea unitatii de fond ?




Nu astept neaparat un raspuns dar nu mi se pare corect sa pacalesti investitorii si pe urma sa te intrebi in presa de ce tin oamenii banii in banci ; de asta , pentru ca la scadenta stii exact ce suma ai de ridicat.

La BCR de exemplu , am depus 505 lei si am cumparat unitati de fond de 499 lei , restul de 6 lei fiind comisioane. Pentru ca sa ajunga o unitate la valoarea din ziua achizitiei, au trecut 27 de zile si am avut noroc atunci, deoarece cresteau sumele, acum vad ca tot scad”.

Administratori, scrieți repede, că pe urmă vă întreb eu!

2 comentarii:

  1. Redau aici un raspuns al „unui investitor”, postat drept comentariu la articol care a determinat postarea cititorului nostru.

    „Un investitor” spune:
    „Voi incerca si eu un raspuns care sper sa va lamureasca:

    1. Pentru a oferi protectie investitorilor (impotriva unor practici de tipul "late trading" sau "market timming" prin care unii investitori ar urmari sa profite de evolutii de [ultim] moment in cadrul unei zile), pentru a asigura practic un tratament egal tuturor investitorilor care efectueaza operatiuni in aceeasi zi, cumpararile si rascumpararile de unitati de fond se fac la un pret ce nu este cunoscut la momentul plasarii "ordinului"; aceasta practica este general valabila si este impusa fondurilor prin reglementari legale

    2. valoarea pe care o indicati dvs. pentru ziua de vineri 17 februarie este de fapt cea CALCULATA vineri pentru ziua de JOI 16 februarie (valabila pentru operatiunile din acea zi). Puteti verifica si dvs. aceste valori si zilele in care au fost valabile pe site-ul administratorului (SAI Carpatica)

    3. Modalitatea de calcul este indicata si in documentul pe care l-ati semnat (Cererea de subscriere): "Pretul de cumparare al unui titlu de participare se calculeaza PE BAZA activelor din ziua in care s-a facut creditarea contului colector/ conturilor colectoare al O.P.C.V.M-ului [fondul de investitii] pentru emiterea respectivelor titluri de participare. Emiterea titlurilor de participare se face in ziua LUCRATOARE URMATOARE celei in care s-a facut creditarea contului colector/conturilor colectoare ale O.P.C.V.M-ului."

    4. Este evident ca valoarea activelor in ziua de 17 februarie nu putea fi determinata decat dupa inchiderea tuturor pietelor pe care se tranzactionau instrumentele financiare din portofoliul fondului. Acest calcul s-a realizat in urmatoarea zi lucratoare (luni 20 februarie)

    5. NU ESTE nici o pacaleala. Inca odata, aceasta practica este cea indicata de prevederile legale, prezentata si in cadrul documentelor fondurilor de investitii, scopul fiind de a asigura protectie tuturor investitorilor si un tratament egal.

    Candva, in trecut, nu a fost asa! Atunci, valoarea valabila intr-o anumita zi se determina in ziua precedenta utilizand preturi de referinta valabile in acea zi de calcul. Adica in ziua T era valabila valoarea determinata in ziua T-1 luand in calcul preturi de referinta (inchideri) din T-2! Altfel spus o evolutie de piata din ziua T avea impact abia peste 2 zile in pretul unitatii. Evident anumiti investitori, sa-i numim "avizati", au exploatat acest sistem pentru ca le permitea sa STIE din vreme si cu siguranta in ce directie va merge pretul (adica profit sigur, in lipsa unor comisioane de rascumparare penalizatoare care sa-i descurajeze)

    In prezent nimeni nu mai poate profita, in detrimentul altor investitori, intrucat TOTI vor afla in urmatoarea zi lucratoare pretul la care le-au fost procesate operatiunile .


    Este adevarat si merita sa o repetam: fondurile de investitii nu sut depozite bancare. Rezultatul lor (castig sau pierdere) nu poate fi cunoscut in prealabil (anticipat) insa puteti verifica ca exista la acest moment numeroase fonduri de investitii autohtone si nu numai care au obtinut randamente net superioare dobanzii bancare pe acelasi orizot de timp.

    Investitorii in fonduri isi asuma un risc mai mare in speranta obtinerii unui castig mai mare. Banuiesc ca acesta a fost si motivul pentru care dvs. ati ales sa investiti in fonduri iar sa verificati cat de profitabila ar fi investitia dupa 27 de zile mi se pare contraproductiv, cu exceptia unui fond de tip monetar. Fondurile au durate recomandate ale investitiei in functie de politica lor de investitii, marea lor majoritate nefiind recomandate pe termen scurt si f. scurt.

    Vom fi cu totii (mai) multumiti daca vom intelege in prealabil cum functioneaza fondurile si investitiile in fonduri.

    Daca va intrebati cumva, da, sunt investitor in fonduri (de diverse tipuri) de mai multi ani.

    Sper sa va fie de folos! ”

    RăspundețiȘtergere
  2. Comentariul de mai sus este si la articolul
    https://cumsafaciunleu.blogspot.ro/2017/01/topurile-castigurilor-din-liga.html?showComment=1488197442935#c5157703154253234791

    RăspundețiȘtergere