miercuri, 4 ianuarie 2017

BANII TĂI din buzunarul statului spre anumite ținte: Un drum pavat cu bunele intenţii ale fondurilor suverane de investiţii ale statului

Este de vreo 10 ani o ştire minunată: guvernul român va înfiinţa un fond de investiţii suveran, care să propulseze economia, şi pe #BANIITAI odată cu ea, pe noi culmi de... culmi de orice vreţi domniile voastre.

Acum, noul guvern al României va înfiinţa două fonduri minunate, iar suspiciunea că va urma o monstruoasă cacialma este foarte puternică.

Fondurile suverane respective vor fi alimentate cu pachete de acţiuni de la companiile de stat care au mai rămas profitabile şi cu dividendele lor.

Resursele fondurilor ar putea veni, eventual, şi din profiturile realizate pe piaţa de capital, prin managementul performant al plasamentelor, dar această variantă nu este prevăzută decât între paranteze și doar implicit, în programul de guvernare al lui Dragnea, Grindeanu & Co.

Care sunt belelele?

Fondurile suverane sunt cele mai docile oi de muls în mâinile neprofesioniste, sau în cele obișnuite cu anumite tehnici clientelare de distributie a comenzilor.

Programul de guvernare a echipei Grindeanu, votat pe repede înainte, vrea,  „pornind de la experiența unor state precum Norvegia, Franța, Italia sau Polonia, vom înființa un Fond Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) (…), a cărui valoare va depăși 10 miliarde de euro. (…) Scopul fondului va fi de a dezvolta sau construi de la zero afaceri în domenii prioritare pentru statul român, care să se susțină economic (deci cu un anumit grad de profitabilitate), singur sau împreună cu alte fonduri de investiții sau investitori privați”, se spune în programul de guvernare al echipei primului ministru desemnat Sorin Grindeanu.

Problema este că fondurile invocate veritabile sunt administrate profesionist, de manageri privaţi, iar experienţa administrării private a companiilor de stat în România este jalnică. Managerii meseriaşi nu sunt lăsaţi sa facă treabă.

Citiţi detaliile în CursDeGuvernare.ro:

Proiect spectaculos al noului guvern: Fonduri suverane de investiții, în valoare de 10 miliarde de euro. Cine le va administra


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu