joi, 23 mai 2019

CUM CITEȘTI Guvernul reglementează șantajul fondurilor de pensii private? Fondurile de pensii private #rezist



Guvernul este pe cale să dea o OUG prin care reglementează, șontâc și doar în beneficiul tutorilor săi, participarea fondurilor de pensii la proiectele de parteneriat public privat.

Parteneriatele public private (PPP) sunt atât de mult dorite de politrucii care conduc România în aceste zile, chiar dacă banii dați „cu împrumut” de partenerii privați ar putea fi găsiți moca în fondurile europene.

Sunt invitați și acționarii societăților de pensii, ca parte a șantajului insinuat  încă din „ordonanța lăcomiei 114 / 2018: „dați-ne banii în proiectele noastre public – private (netransparente și susceptibile de „plăți informale”) și nu vă mai cerem plafoane aberante de capital social”.

Amintesc că OUG 114 a impus noi plafoane exorbitante de capital social societăților de pensii, bani pe care acționarii acestora i-ar putea recupera în zeci de ani...

Proiectul  de OUG (obținut de Cursdeguvernare.ro) nu suflă, însă, o vorbă despre cum s-ar putea măsura valoarea activelor care ar intra în portofoliile fondurilor de pensii (în averea voastră, a celor mai tineri care aveți șansa acestora).

Cu toate că administratorii fondurilor de pensii au spus: bine, alocăm bani și pentru parteneriatele voastre, numai că, vedeți, noi suntem obligați să calculăm cât mai riguros cu putință valoarea investiției noastre, căci e vorba de banii participanților.

Nimic, nexa, nicivo!

Fondurile de pensii private nu și-au pierdut participanții nici după ce, complice, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a reglementat ieșirea.

Dar guvernul se pregătește de eventualitatea ca fondurile de pensii private să rămână fără administratori, sau cel puțin forțează și o negociere și mai dură.

Documentul detaliază un mecanism în care Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) devine instituția cheie care:

  • aprobă finanțările cu care fondurile de pensii private participă la PPP,
  • decide proiectele la care pot participa și cota de participare.
Celelalte detalii, savuroase pentru cei care mai pot face haz de necaz, se găsesc în:

O nouă OUG: Guvernul se pregătește de plecarea Fondurilor de pensii private cărora nu le convine mecanismul de investiții în PPP


Nu ne mai rămâne decât să punem și noi o parolă de intrare a miniștrilor în Guvern:
„Fondurile de pensii private #rezist”


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu