miercuri, 28 februarie 2018

Și acum, CUM? Cum poți să faci #banidestepti în SEZONUL DIVIDENDELOR? Cele mai simple câștiguri la Bursă

Cum poți să faci #banidestepti în SEZONUL DIVIDENDELOR?

Este nedrept să spui că e ridicol cine se plânge de dobânzile mici de la depozitele bancare.

Poate îi este frică omului de risc. O fi auzit el de fonduri mutuale, sau de bursă, dar îi este frică. Parcă te poți lupta cu frica?!

Ce contează că riscul este adeseori doar o sperietoare? Ca să-ți folosească băncile banii, MOCA.

Uite, de-un exemplu, cazul investiției penru dividendele care au devenit, practic garantate, din cauza lăcomiei de bani a guvernului.

Sezonul anual al dividendelor la Bursa de Valori București (BVB) a devenit un festival al câștigurilor fără mare efort, chiar și pentru  începători, datorită foamei  de bani și disperării Guvernului Român de a plăti salariile prostituției politice.

Rezultă randamente ale dividendelor și de peste zece de ori mai mari decât amărâtele dobânzi la depozitele bancare.

Iar riscul este microcopic.

Este simplu: 

Guvernul a impus companiilor mari și mici la care este acționar majoritar să dea dividende cu „cel puțin” 90% din profiturile nete ale acestora.

Profiturile unor coloși ca Romgaz (simbol bursier SNG), Transgaz (TGN) sau Nuclearelectrica (SNN), se cunosc.

Este simplu de calculat dividendul brut (neimpozitat) pe fiecare acțiune cumpăată.

Și...

luni, 26 februarie 2018

Ai sau vrei să ai o firmă? Ia de aici: „De ce eșuează companiile? 10 greșeli și 100 de soluții”

Mediul de afaceri din România s-a perfecţionat în procesul distrugerii creative: întreruperea activităţii unei companii şi transferul afacerii pe numele altei firme au devenit un sport naţional”.

Este doar unul din fenomenele de care să vă feriți. Așa scrie analistul Iancu Guda în prefaţa cărţii sale,  „De ce eşuează companiile? 10 greşeli şi 100 de soluţii”recent apărută la Editura Publica.

Recomand cartea. Citiți-o. Este menită să transforme eșecul altora într-o metodă de corecție pentru ei și pentru ceilalți.

Este scrisă într-un limbaj simplu și pe înțelesul tuturor, după 10 ani de experiență. 

Abia aștept să mă inspir din ea. 

Iancu Guda este un analist speclializat în managementul riscului de credit, fără de care mie unuia mi-ar fi mult mai greu să îmi scriu articolele mele istețe.

vineri, 23 februarie 2018

Scumpirea RCA: Vezi cât de mult diferă polița ta de tarifele de referință abia publicate de ASF

ASF zice că s-au scumpit poliţele RCA doar cu 9%, pentru tine, persoană fizică, iar pentru juridice cu 11%.

ASF este Autoritatea de Supraveghere Financiară, cum să n-o crezi? Dar scumpirile sunt calculate de ASF ca medie ponderată pe toate firmele de asigurare şi pe toate vârstele de clienţi, etc.

Şoferii care sunt plasaţi în clasa maximă de bonus (B8) primesc o reducere de 50% a tarifului de primă RCA, faţă de 32% cât era prevăzut de reglementările anterioare, spune Autoritatea.

Ce mai spune? Unde intri tu cu maşina ta în medie?

joi, 22 februarie 2018

Și acum, ce?! Dobânzile la credite cresc spre 15%. BNR a lăsat cursul „flexibil” - Băncile vor 4,70 lei /euro. Ce să mai facem? Un senator propune maxima perversitate de stat: Mercurialul

Am fost nevoit să fac prin noiembrie un credit, nu prea mare, și, evident, am preferat să nu ipotechez nimic, să nu aduc nici o garanție.

Credeam că sunt eu destul de priceput ca să cer dobândă fixă,  dar cred că, încă de atunci, nici o bancă nu mai dădea credite negarantate decât la dobândă fixă.

Este ușor de suspectat că bancherii se acoperă cumva pentru riscul viitoarelor creșteri de dobândă, prevăzute de toată lumea.

Și nici nu merită, deocamdată, să mai verific cât de mult umflă bancherii dobânda fixă - căci e chestiune de calcul de risc și de ipoteze. Riscul lor, adicătelea....

Există, însă, viaţă, şi în  creşterea dobânzilor şi cu leul în depreciere tot mai lax supravhegheată de BNR.