joi, 13 aprilie 2017

CUM CITEŞTI: „Scandalul naţionalizării pensiilor private” sau Jocurile perverse ale negocierii

Aşa zisul scandal al naţionalizării ipotetice a pensiilor private nu ascunde decât un joc pervers al unor negocieri dosnice şi josnice. 

Întrerup, ca să dau ştirea despre graba ASF de a amenda NN Pensii, compania care administrează cel mai mare fond de pensii obligatorii administrate privat,

CITIŢI mai întâi:

ASF a amendat NN Pensii pentru că şi-a avertizat membrii de posibilitatea naţionalizării pensiilor private

Şi reveniţi aici:

Nu discut oportunitatea sancţiunilor şi nici rapiditatea cu care au fost date. Avertismentul NN Pensii nu s-a sprijinit decât pe temeri, iar ASF a sancţionat prompt faptul. Într-adevăr, nu faci valuri în piaţă, dacă nu ai motive serioase.

Pe de altă parte,  este greu de conceput cum de nişte profesionişti serioşi ca aceia de la NN Pensii, s-au expus fără să fie avut niscaiva motive serioase. Dar nu le-au spus, dacă le-au avut. De ce?

Şi aşa ajugem la ce mă frământă.

Cineva lansează ipoteza periodic, la doi trei ani odată, ca să vadă care mai este vigoarea oponenţilor faţă de ideea odioasă a naţionalizării pensiilor viitoare ale tinerilor de astăzi.

Hidoşenia unei astfel de măsuri nu mai trebuie demonstrată. Pensiile private sunt în nişte conturi private, o proprietate care este garantată de Constituţie, dar nu poţi să nu te temi, când te gândeşti ce Curte de judecători constituţionali ar putea confirma asta. Sau mai degrabă nu??!!

miercuri, 12 aprilie 2017

#banidestepti din dividende: Și cel mai mic randament al dividendului este superior ratei medii a dobânzii la depozitele bancare

FOTO: attosoft.ro
Sezonul dividendelor (#sezonuldividendelor) se apropie de punctul culminant.

Se mai pot face #banidestepti.

Se știu dividendele propuse de managementul companiilor.

Se știe că șansele ca acționarii să apropie dividendele respective și...

Încă se mai pot cumpăra acțiuni doar de dragul unor randamente în medie de peste 10 ori mai mari decât rata medie a dobânzii la depozitele bancare pe termene mai mici sau egale cu un an.

Acțiunile se pot cumpăra acum, sau cel mai târziu cu două zile înainte de data oficială de înregistrare a acționarilor are capătă astfel drept de dividend.

În prima zi „fără dividend”, ulterioară datei de înregistrare, acțiunile cumpărate doar pentru dividend se vând, de obicei, la un preț care nu mai include dividendul, deci, în principiu fără pierderi.

Media celor mai mari 20 de randamente din dividende este de 8,78%, în scădere, totuşi, faţă de 9,56% anul trecut, la preţurile acţiunilor respective înregistrate în 31 martie la BVB. Media din acest an este, însă peste cea estimată în decembrie, de 7,21%, potrivit unui raport al casei de brokeraj Prime Transaction.

Analiștii   Prime Transaction au realizat și Topul Randamentelor din dividende 

marți, 4 aprilie 2017

TdbT: Bursa din București are patru indici în topul mondial al creșterilor din Trimestrul 1 / 2017

Prietenul Laurențiu Roșoiu compară performanța indicelui de referință al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) cu cele ale burselor lumii.

În:


BET in prima linie la nivel global dupa cresterea din T1 2017


De indicele DAX din Frankfurt şi DJIA din New York am spus şi eu în
merge mai departe decât mine în

#banidestepti: Randamente pe primul trimestru 2017 mai mari decât pe tot anul 2016


El mai spune despre CAC 40 din Paris şi Eurostoxx 50, care  au crescut cu 5% respectiv 6,2%, iar FTSE în Londra cu circa 6,5%. Rusia a scăzut cu 10%, iar China a avut un plus de doar 2%.

Și asta nu e tot!....

#banidestepti: Randamente pe primul trimestru 2017 mai mari decât pe tot anul 2016

Date faine cu #banidestepti

Mai multe fonduri de investiții mutuale cu expunere pe acțiuni au reușit randamente pe primul trimestru mai mari decât pe întreg anul trecut, potrivit datelor kmarket.ro, pe care le folosesc în articolul din Cursdeguvernare.ro.

Se confirmă astfel o răsturnare de tendinţă în atractivitatea fondurilor cu expunere pe acţiuni, care a fost, până nu demult, afectată de retragere, din cauza evitării lor de către investitori, după pierderile suferite în criza din 2008 – 2009.

Rezultatul favorabil este explicabil de performanța indicelui BET, de referință pentru Bursa de Valori București (BVB), care a înregistrat cea mai mare creștere dintre indicii piețelor din Uniunea Europeană, de 13,89%, potrivit datelor BVB.

Indicele principal al BVB a depăşit în primul trimestru din 2017 indicele burselor din Frankfurt (DAX, +7,25), din News York (DJIA, +5,5%), Varşovia (WIG20, + 11,71%), Praga (+ 6,46%), Sofia (+ 8,11%), Budapesta (BUX, + 1,15%).

Cele mai bune performanțe le-au înregistrat fondurile...