Banca Comercială Română (BCR) a obţinut în anul 2016 un profit net de 1.045,6 milioane lei (232,9 mil. euro), adică puţin mai mult decât cel obţinut de OMV Petrom de 1,038 miliarde de lei.
Petrom (simbol bursier SNP) este şi ea una dintre cele mai mari companii românești și controlată - de asemenea, tot de o companie austriacă.
Numai că Petrom a fost listată și cotată la Bursă, grație unui manager de nădejde (mai știe cineva de Ioan Popa?), în vreme ce băncii celei mai mari a României i s-a oprit drumul spre bursă de niște învârteli insalubre ale șefilor societăților de investiții financiare - SIF, ale unui ministru și de pohta capitalului austriac de a nu da seamă unor acționari români.
La privatizarea BCR, o clauză dubioasă lăsa la latitudinea celor cinci SIF-ur să își aleagă modul în care își puteau fructifica pachetele de acțiuni BCR de circa 6% fiecare: prin bursă sau prin negociere directă cu acționarul majoritar.
Se știa bine că Erste Bank nu dorește listarea BCR.
Se știa bine că Erste Bank nu dorește listarea BCR.
Au urmat jocuri de culise infernale și o ofertă pe care chipurile patru dintre SIF-uri nu au putut să o refuze. SIF Oltenia a refuzat-o, totuși.
De aceea nu vom vedea un șfanț dividende de la BCR. Vom vedea de la Banca Transilvania (simbol TLV) și BRD care sunt cotate la Bursă, și ne dau ocazia de a avea #banidestepti.
Ca o consolare, puteti aspisra la dividende de la Erste Bank , care este listată (ca o consolare?) la Bursa de Valori București (BVB), sub simbolul EBS. O acțiune costa 125,5 lei.
Erste Group Bank AG (EBS) a raportat un profit net de 1.246,7 milioane de euro în 2016.
BCR a obținut al doilea cel mai mare profit net din sistemul bancar, DUPĂ cel al Băncii Transilvania (TLV), de 1,28 miliarde de lei, și contează pentru aproape un sfert din totalul profiturilor nete înregistrate de cele 37 de bănci din România în 2016, de 4,3 miliarde de lei.
O fi întâmplător?
O fi întâmplător?