luni, 4 decembrie 2017

#baniitai: Banca Naţională recomandă românilor să ceară dobânzi fixe la credite. ȘI ARE DREPTATE! Alte griji: Prima Casă, Supraîndatorarea românilor şi Derapajele Guvernului

Românii ar  fi „mai bine protejaţi, dacă ar solicita băncilor credite cu dobândă fixă, pe termen mediu și lung”.
Este ceea ce a recomandat viceguvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Liviu Voinea.
A făcut-o luni, când a prezentat al doilea raport asupra stabilității financiare a României.

ȘI ARE DREPTATE!
BNR lansează, astfel, prin viceguvernatorul Voinea dar și prin mai tot ce e important raportul, semnale oficiale că dobânzile vor crește perseverent  și consistent.
Altceva: supraîndatorarea populaţiei, este doar unul dintre riscurile „moderate” la adresa stabilității financiare a României, pe fondul creșterii dobânzilor. 
BNR a mai propus şi ca avansul pentru creditele la  Prima Casă să fie mai mici pentru cei cu venituri mai mici, observând că Guvernul a „deschis” programul şi pentru cei care ar putea să-şi cumpere casele scumpe pe care şi le doresc şi fără garanție de la stat.
Toate riscurile despre care veți citi mai jos ne vor afecta buzunarele și doar pentru că există, nu neapărat că s-ar materializa. 



BNR a identificat cinci riscuri importante, dintre care alte două sunt „moderate”, pe scala seismică a băncii centrale:
  • tensionarea echilibrelor macroeconomice interne, „prin derapaje şi incertitudini în politica fiscal bugetară” şi
  • disciplina scăzută de plată în economie, care semnalează „probleme structurale” și vulnerabilităţi în bilanţul firmelor, în condiţiile în care bilanţul băncilor s-a curăţat, potrivit lui Liviu Voinea.


Există, însă și un risc ridicat, potrivit scalei BNR: deteriorarea încrederii investitorilor, la pachet cu cea a încrederii în economiile emergente. 

Asta înseamnă creșterea costului finanțării deficitelor bugetar și comercial, pe care politica iresponsabilă a Guvernului le-a amplificat. 

Și asta explică în bună măsură atât creșterea dobânzilor, cât și depreciera leului.

Pe larg, citiţi vă rog în Cursdeguvernare.ro, de unde îmi iau pâinea: 


MTO, (medium term objective) este un nivel al deficitului bugetar (un sortiment „structural”), stabilit de Comisia Europeană, vâzând  nonşalanţa cu care guvernele României cheltuie anapoda banii, şi pe care România şi l-a asumat, neavând încotro, căci prea era de bun simţ.




Un comentariu:

  1. Pai se tot recomanda de o grămada de timp dobânzi fixe și creditul sa fie in lei, dar înțeleg românași noștri?? Sunt prostiți că la ușă cortului...

    RăspundețiȘtergere