marți, 2 februarie 2016

Variante de portofolii de vreme rea pe piață

Patru manageri de investiții și un broker spun că pierderile bursiere din primele trei săptămâni ale anului nu ar fi decât corecții. E drept, corecții foarte severe la excesele anterioare. Eu îi citez în Economistul.

„Cele mai potrivite plasamente cu un orizont investițional de minim trei ani se vor putea realiza tot în active financiare de tipul equity (valori mobiliare, acțiuni – n.r.). Prima parte a acestui an s-ar putea să aducă din nou oportunități importante în ceea ce privește acțiunile listate pe piața BVB”, spune Adrian Danciu, directorul societății de administrare a investițiilor SAI Broker Cluj Napoca. Urmează sezonul dividendelor la Bursa din București.



Companiile listate la Bursa de Valori București (BVB) au pierdut nu mai puțin de 13 miliarde de lei din valoarea lor de piață (capitalizare) în primele trei săptămâni ale acestui an. Adică 8,9%. Și totuși, profesioniștii investițiilor tot pe acțiunile de la bursă ar miza în primul rând.

„Corecțiile majore (din ultima vreme, n.r.) reprezintă noi puncte de intrare în piețe și, de cele mai multe ori, corecțiile sunt exagerate (valabil și pentru maxime), motiv pentru care credem că strategiile cele mai bune sunt cele pe termen lung. În aceste condiții, ne așteptăm ca strategiile pe termen lung de tipul alocării de active să fie cel mai puțin volatile, chiar dacă anul trecut, urmare a mișcărilor laterale ale piețelor, s-a înregistrat performanța cea mai slabă din ultimii 80 de ani”, ne-a spus, la rândul său, Răzvan Furtună, șeful Departamentului de dezvoltare afaceri și private banking din Banca Comercială Română.

Și Dragoș Manolescu, directorul de investiții al societății de administrare OTP Asset Management, crede că „piața oferă prețuri atractive de intrare, iar disponibilul poate fi folosit pentru a crește expunerea pe acțiuni subevaluate din punct de vedere fundamental”.

Mai multe în Economistul

Dar nu mă pot abține să mai adaug ceva..., ca doar eu am scris...

„Diversificarea portofoliilor, dublată de strategii de tip Absolute Return (gestiune activă a portofoliului, cu rebalansare lunară sau trimestrială, în scopul evitării trendurilor puternic negative pe piețele de acțiuni și a protecției capitalului investit pe un orizont de timp mediu spre lung), permite investitorilor individuali să beneficieze de trendurile pozitive, fără efortul tranzacționării active. În același timp, investitorii cu apetit de risc scăzut se vor îndrepta spre instrumente cu venit fix, probabil spre scadențe din ce în ce mai lungi, în căutare de randament, chiar dacă riscul de preț al acestor instrumente rămâne semnificativ”, consideră Răzvan Furtună, șeful departamentului de private banking de la BCR.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu