Voi relua ca atare o ştire care explică de ce
peste 10.000 de oameni au înţeles
care e treaba cu #gospodariadebani
şi au devenit investitori la Bursa de Valori Bucureşti (BVB),
prin fondurile mutuale.
Cifra este de la finalul lunii aprilie, şi am luat-o dintr-un articol scris de un om de mare încredere, Dan Popovici, CEO la OTP Asset Management, şi publicat pe investingromania.com.
Dan Popovici îi compară pe investitorii la bursă prin fondurile mutuale, cu cei 45.000 de oameni care și-au asumat riscul pornirii unei afaceri proprii.
„Orice afacere nouă, pe baze solide, nu făcută doar pentru a întocmi câteva hârtii într-o tranzacție gri cu statul sau cu o companie mare, implică în mod evident o serie de riscuri”, spune unul dintre cei mai fini profesionişti ai investiţiilor financiare din România.
Cele mai multe afaceri au nevoie, în afara de efort, de multă muncă, implicare și de expertiză în domeniu, sppune Dan Popoviciu. Ce faci dacă nu le ai?
Atunci, faci apel la meseriași să facă pentru tine ceea ce nu te pricepi.
„Din statisticile din primele patru luni ale anului rezultă că, în prezent, 10.117 persoane fizice sunt investitori în fonduri care investesc preponderent în acţiuni listate. Ca şi dinamică, numărul acestora a crescut în acest an cu 785 de persoane. Astfel, putem spune, că 785 de romani şi-au riscat capitalul investind prin intermediul fondurilor de investitii, în acţiuni ale unor companii listate la BVB”, Scrie Dan Popovici.
Diferenţa dintre antreprenoriat şi investiţia în fonduri este că, „dacă investeşti într-un fond care are în portofoliu acţiuni precum Transgaz, Electrica, Banca Transilvania, BRD, Conpet, Romgaz, DIGI şi Petrom (acţiuni foarte lichide la companii din sectoare cum sunt utilităţile, energia sau sectorul financiar-bancar), riscul la care îţi expui capitalul este mult mai mic comparativ cu investiţia pe care o faci într-o companiei nou înfiinţată”.
Realitate răsturnată
„Ce este foarte interesant este că, în general, percepţia este exact inversă. Adică, în mod obişnuit, o persoană consideră că un fond de investiţii de acţiuni este mai riscant decât să îţi începi propria afacere.
„Mai mult decât atât, în cazul în care intri într-o afacere nouă şi care pare să nu meargă aşa cum îţi închipuiai este foarte dificil să ieşi din ea”.
În vreme ce, „în cazul fondurilor de investiţii, doar printr-o simplă semnătură pe un formular de răscumpărare ai lichidat investiţia, cu alte cuvinte ai ieşit din fondul respectiv.
Dan Popoviciu crede că românii nu au aversiune faţă de risc, sunt curajoşi, au iniţiativă, dar au încă foarte puţine cunoştinţe financiare.
„Cred că alocându-ne fiecare un timp specific pentru a ne educa financiar, vom putea ajunge la un stil de viaţă confortabil şi sustenabil pe termen lung. Şi cel mai probabil, am putea deveni atât antreprenori, dar şi investitori - una nu o exclude pe cealaltă”, mai spune omul care a început ca analist la o firmă de brokeraj a BCR şi este acum directorul general al uneia dintre cele mai inovative firme de administrare de investiţii.
Hai să acordăm lui Dan privilegiul de a se lăuda puțin, spunând că „fondurile de acțiuni au performat foarte bine în ultima perioadă. De exemplu, fondul OTP AvantisRO care investește în acțiuni listate la BVB a înregistrat în ultimul an un randament de 36,8%, iar în termeni anualizați, în ultimii 5 ani a înregistrat un randament de 12.48%/an”.
Desigur, Dan Popovici şi colegii lui administrează fondurile respective.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu