Explicaţia sărăciei, des invocată pentru investiţiile personale reduse în România, faţă de alte ţări din Europa Centrală şi de Est, rezistă greu atunci când investiţiile sunt raportate la venituri.
Ungurii au investit fiecare, în medie, peste două salarii medii, polonezii – mai mult de un salariu mediu şi jumătate, în vreme ce în România, nivelul investiţiilor pe cap de locuitor ajunge la trei sferturi de salariu mediu.
Iată un grafic. Despre salarii şi fonduri mutuale
Sumele economisite în România sunt în creştere, dar apetitul românilor pentru investirea economiilor este încă redus, deși valoarea plasamentelor a crescut considerabil.
Numărul investitorilor pe piața de capital este de ordinul sutelor de mii, mai exact 327.564 în fondurile mutuale și alte câteva zeci de mii la Bursă, dar cei din urmă sunt în marea lor majoritatea inactivi.
Proporția mică, de numai 2,3% a numărului investitorilor în fonduri mutuale față de numărul titularilor de depozite bancare, este un indicator al gradului de dezvoltare redusă a culturii investiționale în România.
În noiembrie 2016 activele nete, sau averea netă de comisioane a românilor în fondurile mutuale au crescut de peste 34 de ori faţă de 2006, dar numai până la 21,97 miliarde de lei. Numărul investitorilor în fonduri mutuale a crescut de peste 4,3 ori în 2016 față de 2006, potrivit datelor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România (AAF).
Pe de altă parte, valoarea totală a depozitelor bancare a crescut mult mai puțin, de 3,3 ori în ultimii 10 ani, dar până la 154,48 de miliarde de lei, inclusiv valoarea echivalentului în lei a depozitelor în valută.
Ponderea investițiilor românilor în fondurile mutuale în Produsul Intern Brut (PIB) rămâne sub valoarea acestui indicator în țările Europei Centrale și de Est, chiar dacă sumele investite de români au crescut într-un ritm procentual mai mare decât cel al depunerilor în bănci.
Resurse pentru investiţii
Totuşi disproporţia dintre investiţii şi economii s-a redus în ultimii 10 ani.
În 2016, totalul activelor fondurilor mutuale este de 14% din totalul depozitelor bancare ale populației. În 2006, investiţiile românilor în fonduri mutuale erau de 1,3% din totalul depozitelor bancare de 46,3 de miliarde de lei.
În 2016 ponderea activelor fondurilor mutuale în PIB este de peste 5,5% din PIB, în România.
În Ungaria, aceeași pondere în PIB a crescut până la peste 16%, în Polonia până la aproape 14% și în Slovacia până la mai mult de 7%.
Foarte multe alte detalii găsiţi în articolul pe care l-am scris în CursDeGuvernare.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu