Dacă societățile de asigurări au costuri mai mici cu polițele RCA – s-ar cuveni ca și tarifele să scadă măcar cu o proporție de politețe.
Despre ce este vorba?
ASF a anunțat încă de la finalul anului trecut că va reduce în acest an, de la 1% la 0,8%, cota aplicată primelor brute încasate pentru polițele RCA, potrivit Conso.ro.
Banii sunt folosiți la administrarea și întreținerea CEDAM, baza de date cu polițele RCA încheiate pentru autovehiculele înmatriculate în România.
CEDAM este utilizată și ca suport pentru funcționarea sistemului bonus-malus.
Adică: se vor fi găsit posibilități de a se economisi bani în acest sistem care ține evidența accidentelor, folosită la stabilirea primei RCA.
„Pe de altă parte, ASF a majorat, anul trecut, contribuția companiilor de asigurări care vând RCA la Fondul de protecție a victimelor străzii (FPVS), de la 1% la 2%. Fondul ar trebui să asigure resursele de protecția a persoanelor păgubite prin accidente produse de vehicule neasigurate.
Această cotă rămâne de 2% din volumul primelor încasate din acest tip de asigurare.
„Contribuțiile la FPVS și CEDAM reprezintă costuri pe care asiguratorii le introduc în calculul tarifelor de prima RCAˮ, amintește Conso.ro.
ASF ar urma să reanalizeze tarifele RCA, având în vedere că tarifele RCA raportate la 30 iunie 2015 constituie referința față de care se calcula creșterea tarifelor RCA. Scumpirea a fost limitată la nu mai mult de 50% peste această referință, conform protocolului semnat cu transportatorii și companiile de asigurări, potrivit Conso.ro.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu