Ca urmare, și zlotul polonez,ca și leul se vor deprecia. Citigroup este cel mai mare trader valutar la nivel mondial.
Monedele şi obligaţiunile statelor din ECE au rezistat în mare măsură incertitudinilor privind viitoarea compoziţie a UE din cauza legăturilor comerciale şi bancare limitate ale regiunii cu Marea Britanie (UK).
Analiștii de la BCR au emis încă din 18 martie un același avertisment, intr-un studiu reluat pe larg de Cum Să Faci un Leu, în:
Românii ar putea pierde câteva miliarde de euro, dacă Marea Britanie iese din UE
Citiți-l ca are mai multe detalii.
Ieşirea UK din UE ar putea pune în pericol fonduri de miliarde de euro, care acum ajută la construirea autostrăzilor şi a altor proiecte de infrastructură, din Polonia până în România, avertizează Citigroup, care s-a alăturat astfel avertismentelor grupului bancar francez Societe Generale şi celui german Commerzbank privind consecinţele Brexitului asupra regiunii – se spune în raportul citat de Bloomberg și Agerpres.
Chiar dacă un Brexit este puţin probabil, apreciază Citigroup, fostele economii comuniste din UE ar fi printre cele mai afectate deoarece depind de fondurile europene. Cel mai expus ar fi zlotul polonez, susţin analiştii băncii americane.
„Economiile din Europa Centrală ar putea înregistra în mod potenţial cele mai mari pierderi în cazul renegocierii reglementărilor bugetare în UE, în eventualitatea unui Brexit. Zlotul apare ca fiind cea mai vulnerabilă monedă, dacă se reduc gradual fondurile structurale”, susţin analiştii citați de Bloomberg și Agerpres.
„Apreciem că Polonia şi Ungaria sunt în mod potenţial cele mai vulnerabile din grup, ţinând cont că aceste două ţări sunt cele mai mari beneficiare ale bugetului UE. O reducere a fondurilor UE va fi o lovitură dureroasă”, avertizează analiştii Citigroup, citați de Bloomberg și Agerpres.
Secretarul Trezoreriei americane, Jacob Lew, a avertizat recent că o eventuală ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană ar avea un impact negativ asupra economiei britanice, europene şi mondiale.
Într-un interviu acordat postului public de televiziune PBS, Jacob Lew a apreciat că, în ceea ce priveşte schimburile comerciale şi relaţiile economice, repercusiunile unui Brexit ar fi resimţite la nivel mondial.
„Nu cred că va fi unul bun pentru economia europeană sau britanică şi nici pentru economia mondială. Într-o lume în care una din lucrurile care influenţează economia este incertitudinea cu privire la riscurile geopolitice... este clar că dacă există un nivel ridicat de incertitudine acesta are consecinţe economice”, a declarat oficialul american.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu