La fel, un portofoliu de economisire și investiție pare echilibrat dacă posesorul își ține:
I. o treime, sau 33%, în cash (inclusiv conturi de economii, depozite bancare pe termene mai scurt de șase luni, dar și în fonduri de investiții monetare),
II. 33% în instrumente de investiții pe termen mediu (depozite bancare pe un an, fonduri de investiții mutuale de obligațiuni, sau cu diferite rețete de plasamente în obligațiuni și acțiuni) și
III. 33% pe termen lung, dacă nu ești prea apropiat de pensie, în fonduri de acțiuni și chiar în acțiuni la bursă.
În stabilirea proporțiilor acestor contra-vicii, vârsta contează și, ca în anecdota cu viciile bărbatului, contraviciile economisitorului trebuie să însumeze 100%. La vârste fragede, contraviciul al III - lea , al acțiunilor, bate dincolo de 50%. La vârste înaintate domină contraviciul I, al cash-ului și investițiilor pe termen scurt, neriscante.
Am mai citat celebra evoluție în funcție de vârstă a structurii portofoliului de economisire și investiție. Hai s-o mai vedem o dată:
- LA 30-40 ani: 75% active cu risc (fonduri de actiuni, actiuni, obligatiuni corporatiste şi de randament înalt) / 25% active sigure (fonduri de obligatiuni, titluri de stat, depozite)
- LA 40-50 ani: 50% active cu risc / 50% active sigure
- LA 50-60 ani: 25% active cu risc / 75% active sigure
- LA 60-65 ani: 10% active cu risc / 90% active sigure
- LA peste 65ani: 100% active sigure
Mai multe detalii în
Cum să strângi bani la 25-30 de ani şi cum să-i investeşti. Dar la 40-50, sau la 60 de ani?
Cei mai mari cinci administratori de fonduri mutuale din România îmi spuneau acum nu foarte multe luni în ce își țin banii:
Dragoş Neacşu, preşedintele executiv al Erste Asset Management România (EAM) alocă 60% din totalul resurselor în acţiuni, prin fondurile mutuale. Restul de 40% se împarte în proporţii egale între fondurile monetare, care fac plasamente majoritare în depozite şi în alte instrumente bancare pe termen scurt, respectiv în fondurile de obligaţiuni, care fac plasamente în titluri de stat, obligaţiuni corporatiste şi municipale.
EAM este cea mai mare firmă de administrare de investiții din România. Firma administrează cel mai mare fond mutual din România şi unul dintre cele mai mari din Europa Centrală şi de Est, fondul
ERSTE Bond Flexible. Este un fond de obligațiuni, care are active nete depeste 6,1 miliarde de lei, administrate cu un randament de 3,83% pe ultimele 12 luni
Robert Burlan, directorul de investiţii al Raiffeisen Asset Management (RAM), se concentrează în proporţie de peste 50% pe fondurile mutuale cu capital protejat, al căror tip de management al resurselor se bazează pe transferul acestora spre acţiuni, dinspre depozitele bancare şi instrumentele cu venit fix, atunci când acestea nu mai au rezultate bune, aşa cum se întâmplă în prezent, ca urmare a scăderii dramatice a dobânzilor.
RAM a fost primul administrator de investiţii care a lansat fondurile cu capital protejat. E este al doilea cel mai mare administrator de fonduri mutuale, cu o cotă de piaţă de 26,8%.
Milan Pruşan, directorul de "business development" al ING Investment Management România (8,2% investeşte peste 70% din resurse în acţiuni.
Dan Nicu, directorul general al BRD Asset Management (11,8%, cotă de piaţă) investeşte între 25 şi 35% din resurse în acţiuni.
La rândul său, Aurel Bernat, directorul de investiţii al BT Asset Management (8,2% cotă de piaţă), preferă să dea 50% din bani pe acţiuni, 30% în depozite bancare şi restul într-un mix de aur, petrol şi derivate.
Pentru fiecare investitor este potrivită o anume propunere, legată atât de toleranţa sa la risc, pe care de obicei nu şi-o cunoaşte, de vârsta şi obiectivele sale.
Alte detalii le-am scris la vremea respectivă în Economica, care mi-a cumpărat atunci drepturile de autor
Avertisment
Nu este în intenţia profesioniștilor citaţi şi cu atât mai puţin a mea personal să sugerăm luarea unor decizii de investiţii, ca urmare a publicării celor de mai sus.
Articolele din “Cum să faci un Leu” despre eventuale evoluţii ale pieţelor financiare au rost exclusiv informativ, privind eventualele repere ale acestora.
Nu sunt consultant, sunt doar un jurnalist cu calificare de trainer și singurii responsabili pentru asumarea unor riscuri sunt aceia care iau deciziile de investiţii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu